Suikerbrood is te lekker om te laten staan. Dat was dan ook reden voor mij om er iets mee te doen. We hebben onlangs een Weizen gebrouwen (die nu net op de fles zit), daarom heb ik met het bierbostel hiervan dit brood gemaakt. Het bostel is erg zoet door de tarwe en daarom uitermate geschikt om suikerbrood van te maken. Lees hier het recept, natuurlijk vind je ook een paar foto’s om je alvast lekker te maken.

 

Ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • 250 gram bierbostel
  • 200 ml lauwwarme melk
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 1 theelepel kaneel
  • 3 eetlepels gembersiroop
  • 250 gram kandijsuiker (donker)
  • 3 eetlepels kristalsuiker
  • Olijfolie
  • Zout
  • Boter

Bakbenodigdheden

  • Cakevorm
  • Oven
  • Grote kom
  • Kleine kom
  • Plastic folie

Bereiding

Doe de bloem en de bierbostel in de kom en maak in het midden een kuiltje. Doe de gist in de kleine kom met een klein beetje lauwwarme melk en los de gist op. Doe de gistoplossing in het kuiltje samen de gembersiroop, kaneel een snuf zout en de rest van van de melk. Kneed dit tot een zacht, maar niet plakkerig deeg. Als het te plakkerig is doe je er wat bloem bij, is het te droog dan paar ml melk erbij. Laat het dan 15 minuten staan.

Bestrijk het werkvlak daarna met wat olie en kneed het deeg weer totdat het soepel en elastisch is. Maak er een bal van en doet het terug in de kom met daarop plastic folie. Zet het op een warme plek en laat het een uur rijzen.

Bestrijk dan weer het werkblad met olie en kneed het deeg erop en maak er een lange lap van. Doe de kandijsuiker erover en kneed het totdat de suiker goed verdeeld is.

Vet dan de cakevorm in met boter en strooi de kristalsuiker in de vorm zodat overal suiker zit (ook aan de wanden). Maak het deeg tot een rol die in de cakevorm past en leg deze erin, druk het deeg niet te veel aan. Vervolgens doe je het folie over de cakevorm en laat het nogmaals een uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 200 graden en bak het brood in 30-35 minuten gaar. Haal het daarna meteen uit de vorm en laat het afkoelen op een plank met bakpapier afkoelen.

Denk je nu: “dat wil ik ook maken”? Dan kun je een berichtje sturen via de website of Facebook om bostel bij bierkok Rob op te halen.

Als je het recept hebt uitgeprobeerd zien we graag de foto’s of verhalen terug op onze Facebook pagina!