Het is koud buiten, de sneeuw ligt in de straten maar binnen is het warm. In een pittoresk met vloerverwarming verwarmd appartementje in Slagharen sta ik regelmatig in de keuken om allerlei ovenheerlijke gerechten te bereiden. Omdat de winterse kou zo langzaam in huis trekt vond ik het tijd voor een typisch winters gerecht: draadjesvlees.

Dit idee kwam ook opborrelen omdat we met de brouwerij net een Tripel hebben gebrouwen, D’n Eersten. Hieronder volgt het recept van het volle, licht-zoete maar toch stevige gerecht. Het bereiden kost ongeveer een half uurtje en daarna laat je alles nog zo’n 4 uur doorsudderen. Lekker maken op een zondag, onder het genot van een D’n Eersten.

Ingrediënten:

  • 500 gram Ierse Runderlappen
  • 2 winterpenen
  • 1 bakje kastanjechampignons
  • 1 rode ui
  • 1 rode paprika
  • 2 plakken kruidkoek
  • 100 ml water
  • D’n Eersten Tripel (of als je een andere lekkere tripel hebt, dan kan dat ook)
  • 1 laurierblad
  • 3 kruidnagelen
  • 2 eetlepels Groningse mosterd
  • 2 eetlepels maïzena
  • Roomboter
  • peper
  • zout

Bereiding:

Stap 1.
Bestrooi het vlees met flink wat zout en peper

Stap 2.
Snij alvast de winterpeen, champignons, ui en paprika in grove stukken

Stap 3.
Verwarm boter in een braadpan op bak beide zeiden van het vlees op hoog vuur een paar minuten aan

Stap 4.
Doe de winterpeen, champignons, ui en paprika erbij

Stap 5.
Doe de maïzena in de 100 ml water en los alles goed op

Stap 6.
Doe dan het bier en het water met maïzena bij de pan in

Stap 7.
Doe als laatste de mosterd, het laurierblad en de kruidnagelen in de pan en schep alles goed door elkaar

Stap 8.
Laat het even zachtjes borrelen zodat alles goed vocht opneemt

Stap 9.
Maal de kruidkoek fijn tussen je handen zodat er kleine korrels ontstaan en doe dit er bij

Stap 10.
Als het even gekookt heeft zet je de pan op een laag vuurtje en laat je het zo’n 4 uur staan, met de deksel op de pan

Belangrijk!
Zorg ervoor dat het niet droogkookt, als er te weinig vocht in de pan zit voeg nog wat water toe. Ook af en toe omscheppen is belangrijk, zodat het niet aanbak onderin de pan.

Tip!
Als je de jus wat dikker wil hebben, voeg je extra maïzena toe.

Koken met Bierkok Rob

Bij koken met Bierkok Rob vind je met enige onregelmaat een overheerlijk recept welke goed te combineren is met bier.