Sinds een paar weken ben ik enthousiast geraakt over hop. Op een luie zondagmiddag heb de ik hele middag besteed aan Youtube-filmpjes over het telen van hop ofwel de humulus-lupulus. Waarna ik al snel had bedacht dat ik dit ook wel in de tuin wilde hebben om eens te kijken hoe dat nu allemaal werkt. Ik ben daarom voornemens om een aantal blogs te maken rondom het verbouwen van hop in je eigen tuin. Dit omdat er ik toch wel tegen aanliep dat er niet bijster veel informatie te verkrijgen is over dit onderwerp. Dit is de eerste blog rondom deze mooie plant.

Hop

Je ziet hier de hopbellen die groeien aan de plant en in het bier gebruikt kunnen worden.

Leuk dat hop, maar waar gebruik je dit nu voor?

Hop is een ingrediënt welke we gebruiken in bier. Het zorgt voor de bitterheid en de aroma van het bier.  Vooral bij het speciaalbiertype Indian Pale Ale (IPA) komen deze eigenschappen erg naar voren (zoals bij onze Alfa Bitter Charlie). Daarnaast heeft hop een gunstig effect op de houdbaarheid van het bier. Vroeger toen je nog met het schip naar Indië moest, ging het bier onderweg al kapot met als gevolg dat het bier niet meer gedronken kon worden in Indië. Er is toen meer hop toegevoegd aan het bier waardoor de houdbaarheid is verhoogd en het bier de barre reis naar Indië wel kon overleven.

Welke variëteit moet je hebben en waar kun je dit kopen?

Nadat ik me wat geïnteresseerd had hoe je hop moet verbouwen bleek dat er dus mannelijke en vrouwelijke planten hebt. Mannelijke planten heb je voor het bier brouwen niets aan en kunnen zelfs een gevaar zijn. Pas daar dus mee op. Daarnaast zijn er een aantal specifieke hopvariëteiten opgekweekt welke veel gebruikt worden in bier. Voor de kenners: dit zijn bijvoorbeeld de variëteiten van Hallertau, Chinook, Cascade, Perle en vele anderen.

Voor mij was de keuze makkelijk, ik wilde er graag eentje van Hallertau. Tot zover niet zo spannend, nu moest ik alleen nog een plek vinden waar je hop kunt kopen. Specifieke hop voor bierbrouwen wordt niet zomaar verkocht in de Intratuin of de lokale brouwwinkel.

Uiteindelijk kwam ik via Google kwam ik de site www.bierevents.nl op het spoor. Achter deze site zit een enthousiaste hopteler die links en rechts ook wat plantjes verkoopt. Na wat e-mailcontact kon ik al snel de planten ophalen. Vanwege het mooie weer moest ik nog opschieten ook omdat de planten anders lastig te vervoeren waren. In totaal heb ik 5 plantjes gekocht.

Dat ik moest opschieten met het ophalen komt doordat bij de juiste omstandigheden de planten met zo’n 10 centimeter per dag groeien. De hopplant is namelijk een woekerplant die gigantisch snel kan groeien. De juiste omstandigheden houden in dat hop goed groeit bij mooi weer en veel zon.

Tot zover mijn eerste blog over de humulus lupulus. De komende blog ga ik meer vertellen over de zaken die je nodig hebt om hop te verbouwen.


1 reactie

Wat heb je nodig om hop te verbouwen in je eigen tuin? – Stalen Piepe · 16 augustus 2018 op 19:57

[…] mijn vorige blog heb ik reeds verteld dat ik op een luie zondagmiddag op een wild idee ben gekomen om hop te gaan […]

Gesloten voor reacties.