Nadat ik in 2018 mijn hopplantjes voor het eerst had geoogst stond er dit jaar weer een nieuwe hopoogst te wachten. Het afgelopen jaar ben ik druk geweest met mijn nieuw opgeleverde huis waardoor ik niet zoveel tijd als vorig jaar in mijn planten heb gestoken. Het scheelde dit jaar gelukkig wel dat het niet zo droog was als vorig jaar. Waar ik vorig jaar dagelijks water heb gegeven aan de planten heb ik dit jaar maar een aantal kruiwagens vol water over de planten heen gegooid.

Hopseizoen 2019

Ik heb in totaal 5 hopplanten van het soort Hallertau Mittelfr├╝h. Deze hopsoort gebruiken we zelf in ons bier de Hannekemaaier en leek mij een mooie soort om eens te laten groeien. Nadat vorig jaar de eerste hopoogst een paar honderd gram (na drogen) opleverde was ik erg benieuwd wat er dit jaar mee zou gebeuren.

Lente

Begin maart werden de eerste tekenen van leven van de plantjes weer zichtbaar. Langzamerhand begon er weer wat te groeien en kwamen de knopjes boven de grond. Gelijk een flink aantal, dus de afgelopen winter heeft de plant blijkbaar ook nog wel wat gedaan.

Halverwege april groeide het al snel de lucht in, ik had echter iets gelezen over bullshoots, zogenaamde ranken die snel de lucht in groeien maar weinig oogst zouden geven omdat ze van binnen hol zijn. Vaak zijn dit overigens de eerste (snelgroeiende) hopranken die er groeien. Deze heb ik dus nog even teruggesnoeid om vervolgens na een drie weken alweer een dikke 60 cm de lucht ingegaan te zijn. Ook heb ik toen de touwen opgehangen.

In mei is de groeispurt doorgezet en zijn de planten flink gaan groeien. Vervolgens begin juni al bijna de top bereikt en heb ik nog maar even een keer onkruid gewiedt, daar was ik eerder niet aan toegekomen.

Ik moet overigens zeggen dat ik wel erg schrok van de droogte in de grond. De grond was bikkelhard en gortdroog. Ik heb daarom nog flink lopen ploegen en vervolgens mest en water over de grond gegooid.

Zomer

Zoals je al zag is de hop flink gegroeid in de lente. Gedurende de zomer groeide dit gestaag door. Het leek het er op dat het toch nog wel eens flink droog kon gaan worden. Om te voorkomen dat de planten dood gingen heb ik tijdens de zomer meermaals een kruiwagen water over de planten gegooid. Dit heeft zeker geholpen. Ik ben wel van mening dat je de planten ook niet teveel moet verwennen. Een beetje plant is wel sterk en zal niet direct doodgaan. Hierdoor zal je hopoogst niet direct in het water vallen.

De hop heeft in deze periode de top bereikt en eind juli kwamen de eerste tekenen van bellen aan de plant. Dit waren er fors meer dan vorig jaar dus daar werd ik wel enthousiast van. Vervolgens zagen we op 8 augustus de eerste echte bellen. Door een aantal zomerse stormen is de hop nog wel wat naar beneden gezakt en was goed duidelijk dat het wel wat te lijden heeft gehad. Niets onoverkomelijks, maar volgend jaar gaan de touwen wel anders bevestigd worden. Het afgelopen jaar stonden deze namelijk vast aan paaltjes waar normaal het stroomdraad voor de koeien doorheen loopt; hiervan was een paaltje al uit de grond getrokken en een aantal andere paaltjes stonden er ook niet al te florisant meer bij.

Hopoogst 2019

In september was het alweer tijd voor de oogst. Toen ik daar 8 september over na begon te denken heb ik de hop gecontroleerd. Ik schrok al best van hoe droog de hop was. Ik heb toen maar hulptroepen ingeroepen waarna we de hop op een mooie donderdagavond hebben geplukt. Met 5 planten is dat prima te doen. Al is het wel zo dat ik vorig jaar in mijn eentje anderhalf uur bezig ben geweest en we dit jaar met z’n vieren anderhalf uur bezig waren. Dat betekent ook direct een grotere opbrengst.

Nadat we de hop geplukt hebben heb ik deze laten drogen op een hor. Na een aantal dagen en een paar keer de hop omdraaien was de hop droog. De hop heb ik in plastic zakken gedaan en in de diepvries gelegd. Dat is niet optimaal, je kunt de hop beter in vacuum verpakte zakken stoppen. Hier heb je echter een vacuum sealer voor nodig en die heb ik niet. Volgend jaar beter. De opbrengst werd ik wel blij van. In totaal was dit 1,33 kilogram. Toch niet gek!


2 reacties

Brouwupdate september 2019 – Brouwerij de Stalen Piepe · 29 september 2019 op 11:19

[…] Wil je hier trouwens meer over lezen? Een paar dagen terug is er een blog online gekomen over het hopseizoen en de hopoogst in 2019. […]

Brouwupdate oktober 2019: 3-jarig bestaan, meer online activiteit – Brouwerij de Stalen Piepe · 4 november 2019 op 20:48

[…] Hoogenweg Pale Ale is een bier dat bestaat uit puur basismouten, hop uit de Hoogenweg en korrelgist. Het is uiteindelijk qua recept een behoorlijke IPA […]

Gesloten voor reacties.