Om hop te kunnen verbouwen is het handig om goed na te denken wat je allemaal nodig hebt. Het is namelijk een plant die je niet zomaar even neerzet en vervolgens gaat groeien. De hopplanten groeien bij de juiste omstandigheden wel met meer dan 10 centimeter per dag en kunnen wel meer dan 6 meter hoog groeien. Best wel even iets om over na te denken natuurlijk, in deze blog lees je meer over hoe je dit nou goed kunt aanpakken.

In mijn vorige blog heb ik reeds verteld dat ik op een luie zondagmiddag op een wild idee ben gekomen om hop te gaan verbouwen. Hierbij had ik het geluk dat ik thuis al redelijk wat spullen had staan die ik kon gebruiken. Maar het ging niet helemaal zonder slag of stoot. Daarom vertel ik hier wat meer over waar ik tegenaan ben gelopen bij het beginnen met het verbouwen van de hop.

Locatie

Hop is een woekerplant waarbij er boven de grond net zo snel iets groeit als onder de grond. Het wortelstelsel van hopplanten wordt snel meters lang en kan ook andere planten de nek omdraaien. Zorg daarom dat je goed nadenkt over de locatie en dat andere planten er geen last van krijgen.

Ook heeft hop veel zon nodig en is behoefte aan veel en vochtige grond. Zorg er dus voor dat je de hopplanten niet in een plek met veel schaduw zet en dat er voldoende vochtige grond is. Omdat het wortelstelsel zo uitgebreid kan worden is het verstandig om de hop te planten in een bak of een deel af te kaderen. Indien je een bak kiest, zorg er dan voor dat dit wel groot genoeg is.

Mijn hop in speciekuipen

Ik ben begonnen met de hop in speciekuipen te verbouwen. Ik denk dat dit het eerste en tweede jaar wel goed gaat maar dat zo’n emmer daarna de ontwikkeling van de hopplant wel tegen gaat. Dit is gebaseerd op gevoel. Na anderhalve maand heb ik namelijk de plantjes overgepoot in de volle grond en merkte toen al dat het wortelstelsel enorm was toegenomen.

Hop groeit de lucht in

Onze mooie plantjes beginnen klein en groeien hard de lucht in. Na verloop van tijd kan zo’n plant heel erg hoog worden dus. Het is daarom dus belangrijk dat je de plant de ruimte geeft om de lucht in te gaan. Hiervoor heb je een aantal zaken nodig; namelijk een of meer palen, touw en een manier om het touw tussen de paal en de hop te kunnen bevestigen. Als je op Google of Youtube zoekt naar Hop Trellis Design en je een beetje Engels kunt zul je veel inspiratie vinden over hoe je dit kunt uitvoeren.

Voor mijn opstelling van 5 plantjes heb ik met m’n pa een stellage bedacht. Deze bestaat met ronde steigerbuizen van zo’n 5,5 meter hoog. Deze is eigenlijk heel eenvoudig. Hiervoor hebben we de volgende buizen gebruikt:

  • twee buizen met een diameter van 60 mm en 2 meter lengte voor in de grond,
  • twee buizen met een diameter van 55 mm en 6 meter lengte voor in de buizen met 60 mm diameter,
  • twee buizen met een diameter van 55 mm en 2,5 m lengte ter versteviging,
  • een dwarsbuis met een diameter van 55 mm en 5 m lengte.

De ‘hop trellis’ (stellage) die ik gebruik.

Nadat ik de hopplanten heb verplaatst naar de bovenstaande opstelling kwam ik er al snel achter dat het touw op deze manier behoorlijk slecht tegen de wind kon. Daarom heb ik nog een extra dwarsbalk op een meter hoogte gemaakt die niet te zien is op de bovenstaande foto.

Touw

Over touw zijn de meningen behoorlijk verdeeld. De één wil staaldraad, de ander wil henneptouw en weer een ander syntetisch touw. Ik ben naar de Gamma gegaan en heb daar syntetisch touw van 4mm diameter opgehaald. Dit wordt normaal gebruikt voor een waslijn maar werkt prima voor hop.

Tuingereedschap

Omdat de hop zo snel groeit heb je wel wat tuingereedschap nodig om dit in gareel te houden. De Gamma is een prima toko om hiervoor wat spullen aan te schaffen. Om de hop te planten is het handig om een schep te hebben. Daarnaast is voor het onkruid wieden ook wel handig dat je een schoffel hebt. Ik heb daarom een heuze drie-delige tuingereedschapset gehaald.  Voor het in toom houden van de hop heb ik een snoeischaar gekocht.

Stront

Hop is een behoeftige plant. Om te groeien heeft de plant natuurlijk water nodig. Maar naast water is het goed om de plant ook te bemesten. Ik gebruik hier gedroogde koeienmest voor. Dit kun je in de tuinwinkel halen, maar gezien ik de planten op de boerderij heb staan haal ik dit gewoon uit de schuur.

Als je bovenstaande zaken geregeld hebt, ben je volgens mij een behoorlijk eind en kun je rustig hop verbouwen. Ik hoop over een tijdje een post te kunnen schrijven over de oogst. Inmiddels zitten er namelijk al dikke bellen in.